BUSCANT LA CIÈNCIA: «Proteïnes capaces d’editar el genoma i corregir l’albinisme».

Ahir dijous, Nati, de 4tESO, va explicar a la resta de Notífics aquesta fabulosa notícia científica. Huí ens ha escrit un resum per a tota la família de San Juan y San Pablo.

“Científics espanyols ressusciten proteïnes de fa milions d’anys i les usen per a corregir l’albinisme en cèl·lules humanes”

L’albinisme és un grup de trastorns hereditaris en els quals hi ha poca o cap producció del pigment melanina.

El tipus i la quantitat de melanina que produeix el cos determina el color de la pell, del cabell i dels ulls.

Esquema de funcionament de l’enzim Cas9 en l’edició del genoma

El 2 de gener de 2023 el diari “El País” va anunciar un estudi que demostra com crear nous sistemes d’edició genètica amb molècules que ja no existeixen en la naturalesa. Els investigadors es van centrar en recrear enzims Cas9, les molècules que funcionen com a tisores capaces de tallar l’ADN de qualsevol ésser viu en un punt concret i que són la base del sistema CRISPR d’edició genètica. Ara comença a tindre les seues primeres aplicacions en el tractament d’algunes malalties en humans. Però aquest sistema d’edició pot introduir errors en el genoma potencialment perillosos.

Cas9 actuant sobre l’ADN

Buscant una resposta per als errors que tenia aquest sistema, un equip format per alguns dels majors experts en edició genètica d’Espanya van usar una tècnica que reconstrueix el genoma d’organismes extints. La tècnica es coneix com a reconstrucció de seqüències ancestrals. Usa potents ordinadors per a comparar els genomes complets d’éssers vius actuals i va estimant com seria el genoma dels seus ancestres comuns. D’aquesta manera, els investigadors han fet un viatge en el temps per a recuperar proteïnes Cas presents en microbis extints. Les més antigues que han aconseguit són de fa 2.600 milions d’anys. Els investigadors han creat nous sistemes CRISPR usant aquestes proteïnes ancestrals i li les han injectat a cèl·lules humanes. Els resultats, mostren que totes les proteïnes són capaces d’editar el genoma i corregir l’albinisme.

Nati Jiménez Martínez
4tESO B