BUSCANT LA CIÈNCIA: «Presència de bacteris multiresistents a la carn»

Després de les vacances de Pasqua torna Buscant la Ciència amb una notícia molt interessat de la nostra Notífica Irene amb el títol de:

«Presència de bacteris multiresistents a la carn»

Els bacteris multiresistents són alguns dels microorganismes que en els últims temps han demostrat majors nivells de resistència a diverses generacions d’antibiòtics i que posen en risc la salut de la població.

Es calcula que les infeccions resistents als fàrmacs maten moltes persones a l’any a tot el món i la xifra augmentarà en 2050 si no es prenen mesures.
Aquestes bacteris poden propagar-se dels animals a les persones a través de la cadena alimentària però les dades sobre els nivells de bacteris resistents als antibiòtics en els aliments no estan àmpliament disponibles.

Antibiograma en una Placa de Petri per a estudiar l’efectivitat dels antibiòtics front bacteris.

Per a saber si hi havia en la carn estos bacteris van analitzar 100 productes carnis triats a l’atzar en supermercats d’Oviedo durant 2020. La majoria (73%) dels productes carnis contenien nivells d’aquests bacteris que estaven dins dels límits de seguretat alimentària.
Els autors de l’estudi, que en un estudi anterior van informar d’alts nivells de bacteris potencialment capaços de causar infeccions humanes greus i multiresistents en el pollastre i el polit, afirmen que les seues últimes investigacions mostren que els consumidors també poden estar exposats a aquests bacteris a través de la carn de boví i de porc.

Aquestes bacteris quan estan en la carn poden causar malalties intestinals i també fora del tracte intestinal com a sèpsia o infeccions del tracte urinari. És important assenyalar també que les embarassades són especialment vulnerables a aquests bacteris, podent desenvolupar-se, fins i tot, sèpsia neonatal en el nadó.

I us preguntareu:
Què és la sèpsia? La sèpsia és la resposta aclaparadora i extrema del cos a una infecció. La sèpsia és una emergència mèdica que pot ser mortal. Sense un tractament ràpid, pot provocar danys en els teixits, fallada orgànica i, fins i tot, la mort.